Home » Saltasillen och Havslaxens Resa | Saltasillen and the Journey of the Sea Trout
English Entomology Fairy Tales Swedish

Saltasillen och Havslaxens Resa | Saltasillen and the Journey of the Sea Trout

Svenska

I ett land inte alltför långt borta, där saltvattnet kysste stränderna och de sötvattenfloder flöt med grace, bodde en europeisk påfågelfe vid namn Saltasillen. Med vingar lika livliga som färgerna på en solnedgång och en ande lika livlig som vågornas dans var Saltasillen en syn att skåda. Hon njöt av att följa rutten för stora stim av sill.

Varje år, när årstiderna vände, skulle Saltasillen titta på havslaxen göra deras anmärkningsvärda resa från det stora saltvattnet till de svenska sötvattensfloderna och bäckarna. Men detta år var speciellt. Saltasillen observerade inte bara; hon var på ett uppdrag. Hon letade efter sina kära vänner, de europeiska påfågelfjärilarna, vetenskapligt kända som *Aglais io*.

Europeiska påfågelfjärilarna, vetenskapligt kända som *Aglais io*

Följande havslaxens väg fladdrade Saltasillen över floder, under broar och över ängar. Varje plats medförde nya äventyr, men hennes vänner förblev svårfångade. Dagar blev till nätter och nätter till dagar när hon fortsatte sin jakt.En månklar natt, vid det skimrande vattnet i en lugn bäck, hittade hon dem äntligen. De europeiska påfågelfjärilarna, dansande och snurrande, deras vingar reflekterade månens glöd. Återföreningen var magisk, fylld med glädjande skratt och äventyrshistorier.

Från den dagen träffade Saltasillen och hennes fjärilsvänner varje år vid bäcken, firade deras band och naturens underverk, och uppskattade för alltid havslaxens resa som förenade dem.

English

In a land not too far away, where the saltwater kissed the shores and the freshwater rivers flowed with grace, there lived a European Peacock Fairy named Saltasillen. With wings as vibrant as the hues of a sunset and a spirit as lively as the dance of the waves, Saltasillen was a sight to behold. She delighted in tracing the routes of vast schools of herring.

Saltasillen, the Peacock Butterfly Fairy, following herring over the Baltic Sea.

Every year, as the seasons turned, Saltasillen would watch the Sea Trout make their remarkable journey from the vast saltwaters to the Swedish freshwater rivers and streams. But this year was special. Saltasillen wasn’t just observing; she was on a quest. She was searching for her dear friends, the European Peacock Butterflies, known scientifically as *Aglais io*.

European Peacock Butterflies, known scientifically as Aglais io.

Following the path of the Sea Trout, Saltasillen fluttered over rivers, under bridges, and across meadows. Each location brought new adventures, but her friends remained elusive. Days turned into nights and nights into days as she continued her pursuit.

One moonlit night, by the shimmering waters of a serene stream, she finally found them. The European Peacock butterflies, dancing and twirling, their wings reflecting the moon’s glow. The reunion was magical, filled with joyous laughter and stories of adventures.

From that day on, every year, Saltasillen and her butterfly friends would rendezvous by the stream, celebrating their bond and the wonders of nature, forever cherishing the journey of the Sea Trout that brought them together.

Leave a Comment